DroneUA долучилася до обговорення інноваційної стратегії розвитку українських Agro-Tech та Food-Tech секторів

February 28, 2024
DroneUA долучилася до обговорення інноваційної стратегії розвитку українських Agro-Tech та Food-Tech секторів
   

Міжнародна група компаній DroneUA взяла участь в експертному обговоренні, яке присвячене інноваційній стратегії України та подоланню перешкод у технологічному розвитку українських Agro-Tech та Food-Tech секторів. Захід відбувся у рамках проєкту Dood Goverance Fund “Екосистема Інноваційних Технологій”. 

Під час зустрічі, спільно із представниками державних і приватних підприємств, стартапів та організацій, вдалося напрацювати спільне бачення основних проблемних зон вітчизняного агросектору, які потребують нагального вирішення:

  • по-перше, в українському агробізнесі відсутні структуровані дані, як в розрізі діяльності окремих агрогосподарств, так і на рівні держави загалом. Це стосується обліку та стану земель, даних по зміні їхньої якості та родючості в динаміці, витратності та матеріально-технічного забезпечення тощо. Протягом крайніх двох років агровиробники обмежені у повноцінному використанні інструментів точного землеробства, зокрема не мають можливості проводити мультиспектральний аналіз за допомогою дронів;
  • по-друге, спостерігається низька культура цифровізації та диджиталізації. Системна робота в даному напрямку поки може характеризувати виключно великий агробізнес;
  • по-третє, відсутні доступні фінансові інструменти, які можна було б спрямувати на інновації;
  • зрештою, критична потреба в людських ресурсах з часом ставатиме ще гострішою.

 

Аналізуючи перспективи та шукаючи рішення, експерти зійшлися на думці, що саме гнучкість та швидкість у прийнятті рішень є ознакою бізнесу, який готовий зростати. З огляду на це, було виокремлено наступні вектори розвитку:

  • швидка адаптація, впровадження європейського курсу з глибокою модернізацією нормативно-регуляторної бази та “зелених” підходів. Вітчизняний агросектор розраховує на поступовість, однак варто готуватися до рішучих і категоричних дій;
  • повна автоматизація, роботизація та цифровізація виробничих процесів. Людський ресурс виходить із зони “робочі руки”, переорієнтовуючись на адміністратора процесу;
  • ресурсоощадність, збереження клімату, точне землеробство;
  • формування стратегічних альянсів між бізнесом та урядовими структурами, для досягнення максимального розуміння і розробки плану спільних дій.

Опираючись на динаміку попередніх років, Україна набула ґрунтовної експертизи та передового досвіду в інтеграції інновацій в агровиробництво. Однак вітчизняний агросектор потребує цільної візії розвитку напрямків від держави для посилення своїх можливостей на світовій арені. Станом на сьогодні питання напрацювання нормативних та регуляторних інструментів лишається поза увагою, як і формування сприятливого бізнес-клімату.

Висловлюємо щиру подяку за ініціативу у створенні комунікаційного майданчика між бізнесом та урядовими інституціями Міністерству цифрової трансформації України, Міністерству освіти та науки України, а також за підтримку від UK International Development. Партнерами по імплементації проєкту є Abt Britain та KPMG в Україні.

   

DroneUA – це міжнародний системний інтегратор безпілотних рішень та робототехніки.

На ринку України та Східної Європи група компаній DroneUA є найбільшим інтегратором, імпортером та дистриб'ютором провідних виробників дронів у світі та представляє технологічні рішення від брендів XAG, EcoFlow, Pix4D, Parrot, Chasing, DroneDeploy, AgroCares та інших.

У структурі групи компаній працюють власні інженерні, виробничі та сервісні підрозділи, відкрито центр обробки даних. Представлені DroneUA технологічні рішення використовуються більш ніж на 4 млн. га посівних площ України. Тільки за результатами агросезону 2021 року дронами-обприскувачами від DroneUA було оброблено понад 1 млн. га.
DroneUA входить до ТОП 3 найінноваційних бізнесів у сільськогосподарському секторі України за версією видання FORBES та ТОП 20 найінноваційних підприємств України.

Група компаній продовжує розширювати перелік технологічних брендів, представлених на ринку України, та веде активну діяльність у сільському господарстві, нафтогазовій промисловості, а також у сферах енергетики, геодезії та топографії.

Звязатися з нами