“Шлях агро в 2024: агродрони, робототехніка, точне землеробство та діджиталізація”. Підсумки Відкритої бесіди з DroneUA

February 22, 2024
“Шлях агро в 2024: агродрони, робототехніка, точне землеробство та діджиталізація”. Підсумки Відкритої бесіди з DroneUA
   

Перша в 2024 році Open talk with DroneUA||Відкрита бесіда з DroneUA на тему: “Шлях агро в 2024: агродрони, робототехніка, точне землеробство та діджиталізація. Куди, чому і з якими перспективами?” відбулася 21 лютого.Подія пройшла у форматі онлайн-зустрічі різних представників агроринку - господарств, холдингів, технологічних компаній, галузевих організацій. Захід зібрав більше 100 учасників.

 

Зустріч продемонструвала: аграрії мають безліч запитань і потребують експертних консультацій у виборі нової стратегії та точних технологій, у які варто інвестувати в сезоні 2024. Співзасновник і керуючий партнер DroneUA Валерій Яковенко разом із провідними фахівцями агроринку відповідав на найбільш актуальні питання, що стосуються технологій, діджиталізації та автоматизації виробництва, зокрема, окупності інвестицій у точні рішення. Спікери поділилися власними прогнозами та баченнями агросезону 2024.

“В інноваціях - майбутнє та ключ до перемоги України”

Одним із найбільш поширених трендів, що спостерігається протягом останніх років і набирає дедалі більшої популярності є зміна підходу до обробітку ґрунту. Зокрема, сучасним мейнстрімом стає відмова від оранки та застосування ощадливих технологій із мінімальним і нульовим обробітком. Це дозволяє зекономити значну кількість ресурсів, покращити стан ґрунту та підвищити врожайність.

Разом із тим все активніше в агробізнес інтегруються технології точного землеробства. Їх елементів надзвичайно багато сьогодні - диференційований підхід в обробітку ґрунту, нормах висіву, внесенні добрив і ЗЗР, системи фарм менеджменту, інноваційне обладнання для підвищення точності роботи та відстеження даних. Наразі спостерігається цікава тенденція: елементи точного землеробства впроваджують господарства із дуже різним земельним банком - як малі та середні виробники, так і великі агрохолдинги. 

За словами Роман Сластьона, керівника бізнесу в Україні ICL growing solutions, екс-генерального директора УКАБ, технології точного землеробства сьогодні над потрібні, щоб зменшити собівартість продукції та підвищити економічну стійкість агровиробників й України в цілому. 

Компанія ICL Growing Solutions Ukraine, яку представляє Роман Сластьон, також рухається в напрямку інноваційних технологій, що підвищать ефективність живлення та захисту рослин і допоможуть заощадити ресурси й використовувати їх найбільш раціонально. Зокрема, наразі розробники працюють над впровадженням новітніх добрив з надзвичайно високою водорозчинністю, що є безпечними для рослин навіть за концентрації 20% робочого розчину. Такі рішення дозволяють вносити листкові добрива дронами з ультрамалооб'ємними нормами та забезпечувати рослини необхідним живленням в критичні періоди.

 

“Ніколи не зупиняйтеся, рухайтесь вперед, завжди тестуйте щось нове, підбирайте, що вам підходить, тоді ви знайдете для себе кращі рішення. Діліться цим досвідом для того, щоб інші колеги мали можливість розвиватися та бачили в цьому перспективи. В інноваціях - точно майбутнє, кращі результати для нашого агросектору, зменшення негативного впливу на довкілля, ну і звичайно, в інноваціях - ключ до перемоги України”, - Роман Сластьон.

Які актуальні напрямки в точному землеробстві та цифровій агрономії вбачає команда компанії «Сингента» в 2024 році?

За словами Олександра Зозулі, керівника групи регіональних технічних експертів компанії «Сингента» в Україні, основою точного землеробства є ретельне дослідження посівів, прогнозування різних сценаріїв та моделювання результатів.

 

За досвідом компанії «Сингента», картування ґрунту, під час якого визначили обсяг органічної речовини, скоригувало норму внесення грунтових гербіцидів, що дозволило зекономити господарству близько 30% ресурсів.

Прогнозування можливих втрат перед жнивами також має важливе значення й дозволяє скоригувати площу посівів, що потребують десикації. Спеціальна програма включає індекси вегетації, особливості гібриду й ще до моменту збирання врожаю дозволяє сформувати карту можливих втрат і є основою для моделювання результату. Це свого роду калькулятор. У компанії «Сингента» планують розробку подібного калькулятора, що дозволить запобігти виляганню культур.

Також за словами Олександра Зозулі, аби отримати максимальний ефект від внесення дронами-обприскувачами, потрібно мати точні карти внесення та застосовувати диференційований підхід. Наразі всі технології потребують вдосконалення й основним завданням залишається якісне дослідження посівів.

Чому агровиробники “не відмовляться” від дронів-обприскувачів?

Роман Ткачук, виконавчий директор ТОВ «AgroCopter», котрий поділився значним досвідом надання сервісних послуг зі внесення ЗЗР агродронами відзначив, що раніше аграріїв досить скептично ставилися до агродронів через незвичну норму внесення (5-8 л/га), втім ситуація змінилася. 

 

Господарства, котрі спробували працювати агродронами відзначають їх беззаперечні переваги:

  • коли дрон-обприскувач потрібен тут і зараз, він завжди доступний і є швидкою допомогою завдяки своїй мобільності;
  • компактність обладнання скорочує логістичні витрати та є економічно вигідним для будь-якого підприємства;
  • агродрони можуть працювати за надмірної вологості ґрунту;
  • технологія ультрамалооб’ємного внесення (УМО) виключає проблему з водними ресурсами в посушливих регіонах і полегшує логістику під час гарячого сезону.

За досвідом компанії «AgroCopter»:

  • під час одного внесення можна повністю окупити агродрон;
  • внесення агродронами працює завжди, лише потрібно дотримуватися правильних умов роботи;
  • за норми виливу 6 л/га та 15 л/га результат буде однаковим;
  • нові моделі агродронів XAG із більшими об’ємами баків підвищать продуктивність і якість внесення.

За якого земельного банку варто купувати агродрон?

Олександр Євпак, голова СФГ «Вікторія Сенс» поділився досвідом обробки лохини дронами-обприскувачами та спростував ризики виникнення фітотоксичності рослин. Натомість простежив кращу засвоюваність речовин із технологією УМО дронами, оперативне та якісне внесення без витоптувань на ділянках зі складною конфігурацією та своєчасність проведення запланованих операцій завдяки безпілотним рішенням: для обробки 20 га знадобилося 1,5 – 2 год, у той час як за класичної технології для проведення цієї ж операції необхідно було близько 7 год. Для обробки 1 га потрібно 10 хв, враховуючи підготовку до роботи.

 

 

Технологія, яку напрацювало господарство, включає у середньому 10-12 обробок (фунгіцид + інсектицид). За цією технологією обробку виконали дронами. У результаті, біологічний ефект ЗЗР було досягнуто, рівномірність внесення покращилась, а якість ягід була вища. 

Окрім того Олександр Євпак відзначає можливість швидко приймати рішення та виконувати необхідні операції завдяки компактності техніки. За його баченням, якщо застосувати агродрони в ягіднику, то в разі обсягу до 20 га можна користуватися сервісними послугами, а вище - уже варто купувати власний агродрон. 

Досвідом застосування агродронів на зернових і олійних культурах поділився агроном ТОВ «Деснянські Зорі» Андрій Атрощенко. Господарство із Чернігівщини із земельним банком близько 900 га має у своєму технопарку вже три дрони-обприскувачі XAG V40. 

 

Перший агродрон придбали в надскладний період, влітку 2022 року, попри всі труднощі. Серед багатьох брендів обрали саме XAG, оскільки агродрони цього виробника більш автоматизовані та мають запатентовану технології атомайзерів, що дозволяє працювати з розчинами різної густини. Окрім того, флагманська модель має багато конструкційних вдосконалень, порівняно з попередніми моделями. Також Андрій Атрощенко виділяє ключові технологічні переваги застосування агродронів:

  • висока мобільність і точність внесення;
  • відсутність витоптувань посівів;
  • можливість застосувати диференційований підхід до десикації та вирощувати на одному полі різні гібриди. 

Як правильно та вчасно приймати рішення українським аграріям?

Станіслав Шум, СЕО контент-маркетингової агенції Top Lead, засновник медіа-ресурсу Ageek, радить українським аграріям виключати скептицизм зі свого мислення, слідкувати за сучасними тенденціями та йти в нове. Український агробізнес - дуже потужний, утім не можна зупинятися. Потрібно діяти швидко. Сьогодні агроринок дуже динамічний, а надто в Україні. Усе змінюється й потрібно встигнути скористатися тими можливостями, що є зараз, адже через рік їх може вже не бути й усі нинішні тенденції можуть бути не актуальними, а грантові програми - важко доступними.

 

Сільгоспвиробники шукають нові орієнтири, нові можливості, потребують корисної інсайдерської інформації та нових партнерств. Міжнародна група компаній DroneUA продовжить ініціювати такі зустрічі й надалі, аби рухати український агроринок вперед шаленими темпами й стирати невидимі кордони між різними ланками аграрної спільноти.

 

   

DroneUA – це міжнародний системний інтегратор безпілотних рішень та робототехніки.

На ринку України та Східної Європи група компаній DroneUA є найбільшим інтегратором, імпортером та дистриб'ютором провідних виробників дронів у світі та представляє технологічні рішення від брендів XAG, EcoFlow, Pix4D, Parrot, Chasing, DroneDeploy, AgroCares та інших.

У структурі групи компаній працюють власні інженерні, виробничі та сервісні підрозділи, відкрито центр обробки даних. Представлені DroneUA технологічні рішення використовуються більш ніж на 4 млн. га посівних площ України. Тільки за результатами агросезону 2021 року дронами-обприскувачами від DroneUA було оброблено понад 1 млн. га.
DroneUA входить до ТОП 3 найінноваційних бізнесів у сільськогосподарському секторі України за версією видання FORBES та ТОП 20 найінноваційних підприємств України.

Група компаній продовжує розширювати перелік технологічних брендів, представлених на ринку України, та веде активну діяльність у сільському господарстві, нафтогазовій промисловості, а також у сферах енергетики, геодезії та топографії.

Звязатися з нами