Результати курсу-інтенсиву «Застосування агродронів та технологія УМО»: 100+ учасників опанували пілотування дроном

March 26, 2024
Результати курсу-інтенсиву «Застосування агродронів та технологія УМО»: 100+ учасників опанували пілотування дроном
   

Агродрони стають маст-хевом у технічному парку агровиробників, а опанувати базові навички роботи з дроном у полі можна практично за добу. Такими загальними висновками закінчився практичний дводенний курс-інтенсив «Застосування агродронів та технологія УМО: все, що має знати ефективний аграрій», що відбувся за організації ГК DroneUA 21-22 березня в Київській області та включав практичну конференцію з провідними експертами галузі й навчання з пілотування в польових умовах. Подія зібрала понад 100 учасників, серед яких - представники господарств і сервісних компаній, підприємці, науковці та студенти.

Зацікавленість вітчизняного агроринку в робототехніці та безпілотних рішеннях зростає щосезону. Початок польових робіт 2024 демонструє високу готовність агровиробників впроваджувати ресурсоощадні та кліматоорієнтовані інструменти. Якісні економічні результати використання дронів-обприскувачів у попередніх сезонах сформували високу експертизу та практику застосування технології УМО. Компанії-виробники біо- та агрохімічних препаратів поступово посилюють свою експертизу у використанні/адаптації препаратів під внесення дронами завдяки системним польовим дослідам. Презентовані результати вже сьогодні формують непересічну базу для розроблення регламентів та, з часом, реєстрації на офіційному рівні нових формуляцій препаратів рекомендованих до внесення агродронами.

Наступний крок - ще більше відкритої інформації і доступність до практичних даних, що допоможе поглибити знання як про технології ультрамалооб’ємного обприскування, так і про технічні особливості роботи з дронами-обприскувачами.

Спільна дія всіх учасників ринку формує умови для посилення інтеграції дронів-обприскувачів та робототехніки, а відтак і підвищення економічної ефективності та фінансової стабільності агровиробників.

 

Український досвід, кліматоорієнтованість і ресурсоощадність

За 2021-2023 рр. агродронами оброблено близько 3,1 млн га, враховуючи річні показники партнерів DroneUA і клієнтів, які користуються обладнанням XAG. Цей показник зростатиме й надалі, особливо враховуючи курс України на інтеграцію в ЄС. Адже цей курс вимагає зелених інвестицій, зменшення карбонового сліду, економії природних ресурсів. І дрони в агро - це про ресурсоощадність, кліматоорієнтованість та точне землеробство.

“Кожен агродрон, що може використати не 200 л, а 10 л води - це наша маленька інвестиція у відновлення нашого водного фонду і збереження цієї води на майбутнє”, - відзначає Руслана Загній, керівник департаменту маркетингу й комунікацій ГК DroneUA.

Від теорії до практики: “сіль” технології УМО за використання агродронів

Агродрони прийшли в нашу країну дуже різко та у великій кількості. І виробництво, і наука не були до цього готові. Втім, сьогодні ситуація змінилася. Компанії вже мають значний досвід по застосуванню агродронів у різних технологічних операціях та з різними препаратами. А наукова сфера відводить окреме місце для УМО у своїх працях та освітніх програмах.

 

Ігор Бордюжа, кандидат с. г. наук, НУБІП, виділяє УМО, як окрему ефективну та дієву технологію із середньою нормою виливу 5-10 л/га. За його переконанням, попри таку малу норму виливу, технологія УМО розвіює всі сумніви виробників:

- такої кількості розчину цілком достатньо для якісної обробки;

- препарат спрацьовує, досягається потрібній біологічний ефект;

- уся зелена маса рослини покривається розчином - легко проникає і в нижні яруси посіву.

“УМО дозволяє працювати з дуже дрібною краплею - це перевага, оскільки чим дрібніша крапля, тим вищий коефіцієнт поглинання та засвоєння розчину в рослині. Очікується, що найближчим часом будуть напрацювання стосовно бакових сумішей, тобто, робочі розчини, суміші різних пестицидів, мікродобрив, стимуляторів - їх будуть класифікувати і відносити до окремої категорії - це дронові бакові суміші”, - зазначає Ігор Бордюжа.

Поряд із тим науковець радить звертати увагу на наступне:

- в роботі з баковими сумішами потрібно, щоб препарати, окрім сумісності, мали ще високу розчинність, низький сольовий індекс;

- у випадку з фітогормональними препаратами важливо строго дотримуватися рекомендацій виробника, адже збільшення кількості на 1-2 грами може суттєво змінити метаболізм і життєвий цикл рослини;

- при роботі з дронами-обприскувачами обов’язково необхідно дотримуватися правильного показника PH води і моніторити його в процесі, оскільки більшість препаратів при лужному PH втрачають свої робочі властивості.

Оптимізація норми виливу та досягнення ефективності за технології УМО. Кейс від “Сингента Україна”

“Основна перевага використання технології УМО із застосування дронів - можливість роботи з мінімальною кількістю втрат по високорослих культурах”, - відзначає Євген Буюн, регіональний технічний експерт “Сингента Україна”.

 

За досвідом компанії “Сингента Україна”:

- рекомендована норма виливу для будь-яких препаратів стартує від 6 л/га. Мінімальна кількість крапель - від 20 одиниць на 1 см².

- роль ад’ювантів в УМО досить вагома, ці препарати здатні значно покращити ефективність внесення.

Зокрема, компанія ділиться дослідженням, у якому вивчили дію 2 типів ад’ювантів:

- Органосиліконові ад’юванти - їх завдання полягає у зменшенні поверхневого натягу рідини, так крапля має більшу площу контакту з рослиною, що підвищує засвоюваність препарату.

- Ад’юванти, що зменшують дрейф - їхня роль полягає у збільшенні густини робочого розчину за рахунок чого утворюється менша кількість дрібних крапель, що дрейфують. У середньому, додавання ад’ювантів зменшує знос діючої речовини на 15-20 м.

- При додаванні ад’ювантів у бакові суміші важливо змінювати льотні параметри. Зокрема, для рівномірного покриття, в середньому потрібно зменшувати ширину захвату на 1,5 м.

“На практиці ми дійшли висновку, що крапля розміром 150 мікрон здатна краще “зачепитися” на cтеблі рослини, на противагу краплі розміром 250 мікрон. Використання дрібнішої краплі дозволяє одразу “покласти” її на стебло, а не очікувати, що вона перейде на нього згодом. До того ж крупніша крапля зачіпляється десь на верхніх листках, тому їй складніше потрапити на середні чи нижчі яруси”, - відзначає Євген Буюн.

Так, за його словами, сьогодні УМО активно використовується товаровиробниками та вивчається агрохімічними компаніями. І сьогодні можна гарантувати бажану ефективність для виробника, але за певних умов, яких обов’язково необхідно дотримуватися.

Тандем високих технологій: дрони та біотехнології. Кейс від “БТУ-ЦЕНТР”

“Нас цікавило, чи можна поєднувати біопрепарати у бакових сумішах, і як це впливатиме на роботу дрона. Тому основна задача полягала у тому, аби перевірити можливість виливу. Cьогодні ми обробили більше 100 000 га площ власними препаратами за використання дронів-обприскувачів. Ми

перевіряли стимулятори разом з мікродобривами, оскільки наша компанія спеціалізується на фунгіцидах, інсектицидах біологічного походження, антистресантах”, - розповідає Олександр Оцабрик, керівник відділу продажів “БТУ-ЦЕНТР”.

 

З 2020 по 2023 рік найбільше уваги приділили продукту для склеювання озимого ріпаку, оскільки був високий запит від підприємств. Особливість його застосування за допомогою агродрона у тому, що достиглий врожай не витоптується. Заїхавши колісним обприскувачем на ріпак, завдається більше шкоди, ніж користі. Тому найкращим є рішення внесення агродронами десикантів разом із склеювачами.

“Великий плюс дронів - це можливість точкового обробітку уражених місць. Якщо говорити про фунгіцидний та інсектицидний захист, то доволі часто можна спостерігати локальні вогнища захворювань. Застосування дронів дозволяє вчасно вирішити проблему, оскільки поширення хвороби можливе за умов достатньої вологи, температури та самої хвороби. Також точковість обробки за допомогою дрона економить час та гроші”, - відзначає Олександр Оцабрик.

“БТУ-ЦЕНТР” на площі 100 000 га, 2 роки поспіль відпрацьовували технологію з агродроном на соняшнику, що уражений білою гниллю. Вносили: cклероцид 2 л/га з водою 5 л/га. В результаті показник захворюваності знизився до 7-10%.

“Агродрони надають можливість покривати великі площі за короткий проміжок часу, можна запустити одночасно рій дронів і закрити питання. Також є значна економія води та пального, що надає додаткову привабливість для агрохолдингів і дозволяє зекономити”, - додає фахівець.

Cклеювання дронами дозволяє значно заощаджувати:

- до 15% збереження врожаю завдяки зменшенню витоптування та оббивання;

- до 50% збереження врожаю від розтріскування;

- до 90% зменшення об’єму робочого розчину, не втрачаючи на ефективності.

Особливості застосування добрив: внесення антистресанту агродроном. Кейс від “ЕКООРГАНІК”

“Мікродобрива, стимулятори в нинішніх умовах ресурсоощадності дещо оминаються увагою агровиробників, однак ними не можна нехтувати, їх потрібно застосовувати для того, щоб оптимізувати і збільшити врожайність культур, а також зберегти генетичний потенціал”, - зазначає Олександр Катеринчук, керівник відділу агротехнологій “ЕКООРГАНІК”.

 

Продукти, що мають позитивний ефект, не викликають хімічних опіків і вносилися агродронами:

- Фосфітні продукти: мають швидке засвоєння та фунгіцидні властивості на рослинах, є джерелом швидкого і доступного фосфору.

- Хелатовані метали: для УМО велике значення має рівень хелатування, що забезпечує стійкість бакових сумішей, “не взаємодію” різних діючих речовин.

- Рідкі добрива для позакореневого живлення: у добривах нашого виробництва немає не хелатованих металів, їх можна використовувати у бакових сумішах, не боячись взаємодії з діючими речовинами, які можуть випасти в осад чи зв’язатися.

- Борні добрива: в УМО борні добрива краще використовувати без бакових сумішей, оскільки такі добрива мають високий рівень PH, обережно вносити при обприскуванні в багатокомпонентних бакових сумішах, адже можуть змінити PH в сторону лужного.

- Амінокислоти: добре себе поводять в бакових сумішах.

- Фітогормони: можуть приносити як позитивні, так і негативні наслідки; у ЗЗР - негативно впливатимуть на рослини.

- Поліактивний буст: стимулятор росту та суперантистресант - прискорює та відновлює ріст листової поверхні після різного типу пошкодження.

В “ЕКООРГАНІК” поділилися кейсом застосування високонцентрованого стимулятора на посівах cої, що мала хімічний опік. Через 7 днів пошкоджені листки почали відновлюватися і змінювати колір, нарощувалася листова пластина. За місяць ніяких пошкоджень вже не спостерігалося.

“В такій ситуації внесення стимуляторів чи антистресантів дроном є незамінними. Вони можуть зберегти не тільки врожай, але й врятувати робочі місця агрономів, що припустилися помилок. Оскільки виправляти ситуацію не полі часто непросто, особливо у випадках відсутності знань та навиків. Внесення агродроном - це швидка та ефективна допомога на полі в екстренних ситуаціях”, - відзначає Олександр Катеринчук.

Як розкрити потенціал роботи пестицидів при УМО? Кейс від “Спрейтек Україна”

“Перш, ніж говорити про технології малооб’ємного внесення, нам необхідно перебудувати нашу ментальність та підходи до життя в першу чергу. Лише 1% від загального резерву води у світі є наявним і придатним до використання. Щодня люди витрачають близько 10 млрд тон води, і тільки 80% води повертається назад у довкілля. Близько 70% води використовується саме сільським господарством”, - Павло Андрусик, комерційний директор “Спрейтек Україна”

 

Що не дає пестицидам розкрити свій ефект за ультрамалооб’ємного виливу:

- високий PH;

- жорсткість води, насиченість води металами, кальцієм, магнієм - при взаємодії багато діючих речовин піддаються розпаду.

- піна - без використання конкретних препаратів, що гасять піну, ви частково платите просто за повітря.

“При використанні дронів потрібно використовувати ад’ювант - це аксіома. Минулого року спільно з DroneUA ми закладали досліди з та без додавання ад’юванту. На водочутливому папері визначили, що ефективність та якість покриття з ад’ювантом значно вища. До того ж малооб’ємне внесення дозволяє зменшити собівартість вирощеної продукції”, - відзначає Павло Андрусик.

За допомогою дрона-обприскувача XAG V40 заклали 5 дослідів із різним дозуванням препарату, застосовуючи такі параметри роботи: норма внесення - 8 л/га, розмір краплі - 130 мкм, швидкість руху дрона - 6 м/с, вітер 3,5-4 м/с, температура повітря - 29,8 градусів.

Результати тестування продемонстрували, що крапля стає важчою та в’язкішою, мінімізується знесення робочого розчину, підвищується ефективність дії препарату та площа покриття. Відтак, дієва технологія ультрамалооб’ємного внесення стає ще більш ефективною та прибутковою.

Зменшення дрифту як основна передумова ефективного застосування ЗЗР дронами. Кейс від “Агро Експерт”

“Зазвичай препарати не працюють не через те, що їх не вносять чи вносять дроном, а через рівень PH. Жорстка вода дуже сильно забиває форсунки. Боротися із жорсткістю води дуже складно”, - зазначає Олександр Карнаух, продакт менеджер напряму добрив та мікродобрив компанії «Агро Експерт».

 

Відтак, в нагоді стають саме агродрони від бренду XAG, адже запатентована технологія атомайзерів від XAG дозволяє ефективно працювати із розчинами різної густини та з водою неідеальної якості. Оскільки атомайзери не забиваються, на відміну від форсунок, й альтернативи їм наразі немає.

Важливим також фактором є наявність вітру. За досвідом компанії “Агро Експерт”:

- якщо висота польоту становить 10 м, швидкість вітру 5 м/с, то дрейф складатиме до 20 км, що дорівнює 25% втрат;

- якщо висота польоту становитиме 5 м, то дрейф складатиме до 5 км.

У такому разі незамінним є використання продуктів для зменшення дрейфу. Разом із тим “Агро Експерт” рекомендує: виконувати технологічні операції за максимальної швидкості вітру 3 м/с і за температури до +22 градусів, розмір краплі для використання дрона від 150 до 200 мікрон.

Роль ресурсоощадних технологій у веденні рослинництва

На переконання Миколи Долі, доктора с.-г. наук, професора НУБіП України, член-кор. НААН України, першим і найважливішим кроком в інтегруванні технології УМО в агровиробництво є саме вчасний і ретельний моніторинг посівів на виявлення шкідливих організмів, серед яких збудники хвороб рослин, комахи-фітофаги, бур’яни, гризуни, тощо. Саме правильний моніторинг дозволяє провести всі операції вчасно й застосувати необхідні препарати.

 

Наступним важливим кроком є дистанційна оцінка ефективності дії препаратів, далі - оцінка післядії. Еколого-фітосанітарне обґрунтування моніторингу із застосуванням агродронів - це управління та збереження природно-ресурсної бази і орієнтація технологічних та інституціональних змін таким чином, щоб забезпечити досягнення і подальше задоволення потреб людини для нинішнього і майбутніх поколінь.

Обґрунтоване ведення систем землеробства із дистанційним моніторингом угідь та застосування технологій для комплексного ефекту включає: застосування ЗЗР, біополімерів, амінокислот ферментів пептидів, біостимуляторів, активаторів живлення.

Оптимізація моделі дистанційного моніторингу і захисту сільськогосподарських культур включає: фахові моделі прогнозу, застосування ресурсоощадних технологій (агродрони), контроль комплексу шкідливих організмів, екотоксикологічну оцінку.

Усі ці заходи забезпечать якісний контроль післядії препаратів, внесених агродронами.

Економіко-математична модель використання дронів для проведення УМО: Рахуємо “не втрати” та додаткову врожайність.

На думку Анатолія Безолюка, керівника з продажів XAG Ukraine (ГК DroneUA), нові виклики для аграріїв у 2024 році це:

- гостра потреба змінювати підходи до агротехнологічних процесів - оптимізація витрат та збільшення ефективності;

- дефіцит людських ресурсів, потреба в збільшенні кількості операторів агродронів шляхом в перекваліфікації захисників;

- повільна адаптація фінансових інструментів до потреб агровиробників.

І відповіддю на ці виклики сьогодні є:

- екосистема роботизованих рішень для сільського господарства від XAG;

- плідна співпраця бізнесу з навчальними закладами, ініціювання проектів з навчання пілотуванню;

- укладення партнерських програм із банками для вигідного фінансування аграріїв.

 

Переваги застосування агродронів XAG, порівняно із класичними обприскувачами це:

- понад 70% економії пального (дрони працюють на електричних батареях);

- до 95% економії води (норма виливу 5-10 л/га);

- до 10% додаткового врожаю (завдяки відсутності технологічних колій);

- відсутність ущільнення грунту;

- вчасне виконання технологічних процесів: відсутність простоїв, робота відразу після дощу;

- точковий або локальний обробіток.

Анатолій Безолюк наводить реальний розрахунок втрат від технологічних колій, що в середньому займають 3-5% посівів. Наприклад, на посіві соняшнику, площею 680 га, технологічні колії, що займають 3% площі, призведуть до втрати 20,4 га, 61,2 тонн врожаю та зрештою 918 тис. грн (за урожайності 3 т/га й ціни 1500 грн/тонна).

У цей же час вартість робочого комплекту агродрону XAG V40 становить 444 000 грн.

На основі цих економічних розрахунків, під час розбору технології вирощування одного з учасників курсу-інтенсиву, було встановлено, що якби виробник мав у своєму господарстві агродрон, то отримав би додатковий прибуток близько 1,5 млн, при вартості навіть найпотужнішого агродрона XAG P100 Pro.

Максим Михайлов, керівник технічного департаменту ГК DroneUA провів технічну презентацію модельного ряду агродронів XAG, у ході якої висвітлив технічні характеристики та конструктив агродронів XAG P100 Pro та XAG V40.

 

У режимі реального часу тренер-пілот ГК DroneUA Вадим Самойленко продемонстрував реєстрацію та активацію дрона в додатку, створення місії: методи заміру ділянки, калібрування, налаштування параметрів внесення та маршруту, радару відстеження рельєфу, норми виливу, ширини захоплення та робочої висоти.

 

Другого дня курсу-інтенсиву, в ході польового навчання, всі учасники змогли на практиці побачити потужність та можливості агродронів XAG в різних сценаріях і в буквальному сенсі доторкнутися до технології ультрамалооб’ємного внесення. Усі побачили демонстрацію дрона обприскувача XAG V40 та найпродуктивнішого в Європі агродрона XAG P100 Pro.

 

Окрім того, спробували себе в ролі пілота агродрона на практиці, самостійно запустивши його на агрозавдання. Кожен відкинув усі сумніви й страхи та переконався - агродрони - це сучасний, доступний і легкий в освоєнні інструмент, що дозволяє виконати всі операції вчасно, якісно та підвищити прибутковість будь-якого господарства за максимально короткий час.

 

У польових умовах усі учасники курсу разом із досвідченими тренерами-пілотами DroneUA відпрацювали базові сценарії агротехнологічних операцій і самостійно спробували:

- побудувати контури ділянок та прокладати маршрути в додатку XAG One;

- встановити робочі параметри: норму виливу, розмір краплі, висоту та швидкість польоту, ширину захвату тощо;

- виконати передпольотну перевірку дрона;

- запустити дрон на місію та правильно завершити роботу.

 

Анатолій Безолюк, керівник з продажів XAG Ukraine (ГК DroneUA) відзначає:

“За ці два дні я приємно вражений великою кількістю бажаючих отримати знання з пілотування та нової технології з упровадження агродронів і цілої екосистеми роботизованих рішень на своєму господарстві. Приємно вражений, що дедалі більше людей підходять до цього питання більш кваліфіковано - і в питанні вибору дронів, і в питанні технології. Багато хто боїться купувати агродрон, бо не знає як ним правильно керувати, але закінчивши курс-інтенсив, учасники відзначають що цей страх зник. Багато клієнтів, що придбали дрони зазначають, що раніше багато чого не знали у технології їх роботи. І в ході цього заходу зовсім по-іншому подивилися на помилки, яких вони припустилися і зрозуміли, як їх можна виправити і працювати далі, щоб застосування агродронів давало максимальний результат для господарства. Навчання з пілотування ми регулярно проводимо й на інших заходах, в навчальних закладах, на підприємствах компаній. Просвітницька робота, яку ми проводимо сьогодні надважлива і DroneUA надалі буде все робити задля того, щоб ринок агродронів розвивався”.

 

ГК DroneUA не зупиняється й продовжує готувати для аграріїв нові цікаві рішення та системний підхід до їх упровадження, задля розвитку не лише вітчизняного ринку агродронів, а й росту всієї агрогалузі та підвищення економічної стійкості країни.

ГК DroneUA дякує всім партнерам, котрі доєдналися до події, ділилися своїм досвідом та фаховими знаннями в обприскуванні дронами з препаратами різного спектра дії: БТУ - ЦЕНТР, Група компаній “Агро Експерт”, ТОВ “ЕКООРГАНІК”, ТОВ “Спрейтек Україна”, “Сингента Україна”. Окрема подяка за гостинний прийом та залученість НУБіП, в рамках спільного проекту “Академія Інновацій XAG” на базі Кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкін.

   

DroneUA – це міжнародний системний інтегратор безпілотних рішень та робототехніки.

На ринку України та Східної Європи група компаній DroneUA є найбільшим інтегратором, імпортером та дистриб'ютором провідних виробників дронів у світі та представляє технологічні рішення від брендів XAG, EcoFlow, Pix4D, Parrot, Chasing, DroneDeploy, AgroCares та інших.

У структурі групи компаній працюють власні інженерні, виробничі та сервісні підрозділи, відкрито центр обробки даних. Представлені DroneUA технологічні рішення використовуються більш ніж на 4 млн. га посівних площ України. Тільки за результатами агросезону 2021 року дронами-обприскувачами від DroneUA було оброблено понад 1 млн. га.
DroneUA входить до ТОП 3 найінноваційних бізнесів у сільськогосподарському секторі України за версією видання FORBES та ТОП 20 найінноваційних підприємств України.

Група компаній продовжує розширювати перелік технологічних брендів, представлених на ринку України, та веде активну діяльність у сільському господарстві, нафтогазовій промисловості, а також у сферах енергетики, геодезії та топографії.

Звязатися з нами