Створення цифрового паспорту господарства

August 30, 2023
Створення цифрового паспорту господарства
   

Дані, отримані за допомогою повітряної фотозйомки, дозволяють створити детальний паспорт будь-якої території або господарства та отримати статистичну інформацію щодо усіх наявних об’єктів.

В основі послуги лежить збір та систематизація цифрової інформації:

  • контури полів, доріг, будівель, водоймів, дерев, і всіх інших об’єктів господарства та їх класифікація;
  • статистична інформація про всі об’єкти господарства: площа, відсоток від загальної площі, кількість, розрахунок відстаней;
  • аналіз рельєфу, крутості схилів, гідрологічний аналіз;
  • інформація по с/г полям: карти родючості, сівозміни, потенціал, вегетаційний аналіз;
  • аналіз дерев: кількість, площа, висота, діаметр крон.

У даному кейсі збір даних здійснювався літаком з великої за площею території у Австралії, і генерування даних в ортофото здійснювалося іншою компанією. 

Особливості роботи за межами України

Зйомка за межами України здійснюється замовником самостійно, за необхідності — з наданням технічного завдання по зйомці з вказанням рекомендованих параметрів або вже сформованих маршрутів для дронів. Далі до DroneUA передають знімки для зшивання у програмному забезпеченні Pix4DMapper, або як в даному кейсі — надають готові ортофотоплани. 

Аналіз карт та створення цифрового паспорту господарства

У даному кейсі вхідними даними слугували ортофотоплан з GSD 10 см/піксель та приблизні межі господарства. Контури уточнюються аналізом фактичних меж, видимих на ортофото. Всі дані створюються в програмному ГІС-забезпеченні, наприклад, у QGIS.

З використанням програмного забезпечення ГІС на основі аналізу ортофотоплану та цифрової моделі рельєфу було створено наступні карти: карта вегетації рослинності, карта землевикористання, карта експозиції та крутості схилів, які в сукупності сформували цифровий паспорт фермерського господарства. Дана комплектація карт може бути змінена та доповнена в залежності від потреб клієнта.

Технічне завдання було детально узгоджено з замовником – які класи об’єктів мають бути на карті землекористування, які карти мають бути створені, та в якому вигляді відображатиметься статистика. Кожен проект розробляється конкретно під клієнта з метою задоволення всіх вхідних запитів.

Карта вегетації

На карті вегетації було визначено ростові показники для дерев: кількість, площа, висота та їх класифікація по стадіям розвитку.

Підрахунок дерев та визначення висоти і площі крон створювалася на базі аналізу цифрової моделі поверхні (DSM) та індексів вегетації, витягнутих з Red Green Blue карт.

Карта експозиції

Карти з визначенням експозиції (просторової орієнтації) схилів були створені автоматизовано за допомогою інструментів QGIS. Від експозиції залежить інтенсивність сонячного освітлення ландшафту, яка формує мікроклімат місцевості, тип грунту, визначає види рослин, що будуть зростати у конкретній місцевості тощо.

Загальна карта

Загальна карта господарства з класифікацією об’єктів та статистичними даними про кожен з них.

Карта крутості схилів

Аналіз крутості схилів дозволяє визначати місця, доступні для проїзду техніки, та може бути використаним для проектних робіт по прокладанню доріг, або планування фруктових насаджень.

Переваги цифрового паспорту:

  • вся інформація доступна в комп’ютері і смартфоні, є можливість маніпулювати просторовими даними: накладати різні шари один на одного, виділяти необхідні дані; додавати інформацію в цифрові контури на місцевості;
  • точна деталізована статистика: загальна/оброблювана площа земель, відстань між об’єктами, їх розміри та кількість тощо;
  • оцінка і порівняння потенціалу полів з урахуванням рельєфу;
  • оптимізація процесів, створення карт для сівалок і обприскувачів;
  • можливість інтеграції в електронні системи, які використовує господарство.

Результати:

  • карти об’єктів господарства та аналітика в форматах geoTIFF, SHP та KMZ;
  • статистика по полям та іншим об’єктам у вигляді звітів і таблиць;
  • інтерактивні веб-карти зі статистикою у вигляді HTML- файлу, який відкривається у будь-якому браузері, а також може бути завантажений на власний хост. Також є можливість створення кабінету клієнта на нашій ГІС-платформі Spatiolab, де будуть відображені всі дані цифрового паспорту території чи господарства.

DroneUA – це міжнародний системний інтегратор безпілотних рішень.

На ринку України та Східної Європи група компаній DroneUA є найбільшим імпортером та дистриб’ютором провідних виробників дронів у світі та представляє технологічні рішення від брендів XAG, EcoFlow, Pix4D, Parrot, Chasing, DroneDeploy, AgroCares та інші.

У структурі групи компаній функціонують власні інженерні, виробничі та сервісні підрозділи, відкритий центр обробки даних. Представлені DroneUA технологічні рішення використовуються на більш ніж 4 млн гектарів посівних площ України. Лише за результатами агросезону 2021 дронами-обприскувачами від DroneUA було оброблено понад 1 млн га.

DroneUA входить до трійки найбільш інноваційних бізнесів в сільськогосподарському секторі України за версією видання FORBES та до двадцятки найбільш інноваційних підприємств України.

Група компаній продовжує розширювати перелік технологічних брендів, які презентує на ринку України, та веде активну діяльність в сільському господарстві, нафтогазовій промисловості, а також в сферах енергетики, геодезії і топографії.

   

DroneUA – це міжнародний системний інтегратор безпілотних рішень та робототехніки.

На ринку України та Східної Європи група компаній DroneUA є найбільшим інтегратором, імпортером та дистриб'ютором провідних виробників дронів у світі та представляє технологічні рішення від брендів XAG, EcoFlow, Pix4D, Parrot, Chasing, DroneDeploy, AgroCares та інших.

У структурі групи компаній працюють власні інженерні, виробничі та сервісні підрозділи, відкрито центр обробки даних. Представлені DroneUA технологічні рішення використовуються більш ніж на 4 млн. га посівних площ України. Тільки за результатами агросезону 2021 року дронами-обприскувачами від DroneUA було оброблено понад 1 млн. га.
DroneUA входить до ТОП 3 найінноваційних бізнесів у сільськогосподарському секторі України за версією видання FORBES та ТОП 20 найінноваційних підприємств України.

Група компаній продовжує розширювати перелік технологічних брендів, представлених на ринку України, та веде активну діяльність у сільському господарстві, нафтогазовій промисловості, а також у сферах енергетики, геодезії та топографії.

Звязатися з нами