Застосування фотограмметричного методу у воєнний час: збереження свідчень та культурних пам’яток

August 30, 2023
Застосування фотограмметричного методу у воєнний час: збереження свідчень та культурних пам’яток
   

3D модель кухонної шафки та керамічного півника для музеєфікації історичної пам’ятки

У квітні 2022 року, після деокупації українських міст на Київщині завдання журналістів та фотографів було зафіксувати наслідки російської агресії, щоб проінформувати про це весь світ і зберегти в національній пам’яті. Саме тоді, на одному із фото у місті Бородянка з’явилась кухонна шафка, яка вистояла після бомбардування. Разом з усім начинням і керамічним півником зверху вона вціліла і стала одним із символів стійкості у цій війні.

Легендарну шафку та півника було вирішено передати до Національного музею Революції Гідності • Maidan Museum. Але будівля уже перебувала в аварійному стані і процес музеєфікації скоріше переходив у “спецоперацію”.

Завдання. Для подальшого максимально точного відтворення пам’ятки, потрібно було коректно зібрати необхідний матеріал. А саме зафіксувати всю інформацію наскільки детально, навіть до шурупів, що тримали шафку. Важливо було отримати і загальну картину: навколишня місцевість, зруйновані будівлі і стінка із шафкою, що вистояли. На виході мали отримати 3D модель поверхні (3D Mesh), яку можна буде покрутити та подивитись кожну дрібницю.

Процес. Команда DroneUA доєдналась до експедиції Штабу порятунку спадщини разом з культурною інституцією “Міжвухами”ПрАТ «Систем Солюшнс» JSC System Solutions та ДСНС України. За сприяння Бородянської селищної об’єднаної територіальної громади та Міністерство культури та інформаційної політики України.

Хоч у світі існує багато способів створення 3D моделей, для фотофіксації та подальшої реконструкції і збереження пам’ятки, ми обрали найпопулярніший метод – фотограмметричний. Він перевірений на безлічі проєктів у будівництві, створенні цифрових обліків, реплік тощо.

Суть методу полягає в отриманні ряду фотографій об’єкту з різних ракурсів так, щоб кожна точка потрапляла принаймні на 6 знімків. Тисячі таких точок сформують поверхню – землю, будинок чи об’єкт. На основі цих даних програма змоделює положення конструкції у просторі і ми отримаємо 3D Mesh.

Модель будувалась за допомогою спеціальних фотограмметричних програм (такі як Pix4D RealityCapture, ContexCapture), та відповідних хмарних обробок. Така обробка звичайно займає 1-2 дні, оскільки потрібно підібрати оптимальні параметри між можливостями ПК та максимальною деталізацією.

Для яких ще завдань використовується фотограмметричний метод. Метод дуже популярний, DroneUA уже має ряд кейсів його використання. Найчастіше він використовується в геодезії, агро, геймінгу, будівництві, контрольному маркшейдерьскому замірі.

У воєнний час він уже застосовувався для фіксації первинних пошкоджень інфраструктури та збереження інформації про інші культурні пам’ятки.

Фільмування за допомогою дрона – це можливість відтворити точну 3D модель території, будівлі чи інших об’єктів. Це зафіксувати кожну деталь, щоб зберегти на цифрових носіях історичну пам’ять.

Від команди DroneUA над кейсом працювали: оператор дрона Сергій Андрушенко, який здійснив фотофіксацію та ГІС фахівець Гліб Лісовий, який за допомогою програмного забезпечення відтворив 3D модель.

DroneUA – це міжнародний системний інтегратор безпілотних рішень.

На ринку України та Східної Європи група компаній DroneUA є найбільшим імпортером та дистриб’ютором провідних виробників дронів у світі та представляє технологічні рішення від брендів XAG, EcoFlow, Pix4D, Parrot, Chasing, DroneDeploy, AgroCares та інші.

У структурі групи компаній функціонують власні інженерні, виробничі та сервісні підрозділи, відкритий центр обробки даних. Представлені DroneUA технологічні рішення використовуються на більш ніж 4 млн гектарів посівних площ України. Лише за результатами агросезону 2021 дронами-обприскувачами від DroneUA було оброблено понад 1 млн га.

DroneUA входить до трійки найбільш інноваційних бізнесів в сільськогосподарському секторі України за версією видання FORBES та до двадцятки найбільш інноваційних підприємств України.

Група компаній продовжує розширювати перелік технологічних брендів, які презентує на ринку України, та веде активну діяльність в сільському господарстві, нафтогазовій промисловості, а також в сферах енергетики, геодезії і топографії.

   

DroneUA – це міжнародний системний інтегратор безпілотних рішень та робототехніки.

На ринку України та Східної Європи група компаній DroneUA є найбільшим інтегратором, імпортером та дистриб'ютором провідних виробників дронів у світі та представляє технологічні рішення від брендів XAG, EcoFlow, Pix4D, Parrot, Chasing, DroneDeploy, AgroCares та інших.

У структурі групи компаній працюють власні інженерні, виробничі та сервісні підрозділи, відкрито центр обробки даних. Представлені DroneUA технологічні рішення використовуються більш ніж на 4 млн. га посівних площ України. Тільки за результатами агросезону 2021 року дронами-обприскувачами від DroneUA було оброблено понад 1 млн. га.
DroneUA входить до ТОП 3 найінноваційних бізнесів у сільськогосподарському секторі України за версією видання FORBES та ТОП 20 найінноваційних підприємств України.

Група компаній продовжує розширювати перелік технологічних брендів, представлених на ринку України, та веде активну діяльність у сільському господарстві, нафтогазовій промисловості, а також у сферах енергетики, геодезії та топографії.

Звязатися з нами