DroneUA - 10 років: шлях створення екосистем, розвиток України та вихід на американський ринок

April 22, 2024
DroneUA - 10 років: шлях створення екосистем, розвиток України та вихід на американський ринок
   

Бізнес-історія DroneUA розпочалася 22 квітня 2014 року із $200, що заробили за першу фотозйомку дроном території київського замовника. Саме ця дата - точка відліку, де просто віра в дрони і їх потенціал стала початком революції безпілотників та роботів в Україні.

Сьогодні DroneUA – це десятилітній шлях і створені з нуля ринки комерційного використання дронів у всіх галузях України; це лідируючий ринок у світі за швидкістю та об’ємами інтеграції агродронів; це формування в умовах війни ринку портативної енергетики, що нараховує мільйони користувачів; це 1000+ партнерів по всі території України та в світі; це 500+ товарних категорій та власне представництво на ринку США з 2023 р.; це десятки визначних нагород, премій, рейтингів Forbes та тисячі згадувань в медіа; це трикратне зростання колективу протягом останніх 2 років.

Економічні та геополітичні виклики, що поставали перед Україною, ніколи не були обмежувальними факторами для DroneUA, а стали поштовхом до знаходження нових ефективних рішень, створення нових продуктів і виходу на нові ринки.

Сьогодні DroneUA — міжнародна група компаній, що є системним інтегратором безпілотних технологій, робототехніки, систем енергонезалежності та цифрових рішень з обробки даних, створює екосистеми в нових сферах розвитку. DroneUA має технічну експертизу та є ринкоутворюючим гравцем у сільському господарстві та формування енергетичної безпеки.

DroneUA — імпортер і дистриб'ютор провідних виробників дронів у світі, що розвиває на ринку України та Східної Європи технології брендів XAG, EcoFlow, Pix4D, Chasing, AgroCares, тощо. Співпраця з міжнародними партнерами спрямована на відкриття нових можливостей, створення нових ринків, рух і масштабування інновацій.

У структурі функціонують власні інженерні та виробничі підрозділи, відкритий центр з обробки даних. Застосовуючи безпілотні та програмні рішення, компанія надає послуги у сфері геодезії та топографії, енергетики, інфраструктури, сфері безпеки, на ринку нерухомості та у видобувній промисловості.

Ефективне впровадження свідомого споживання ресурсів є важливою складовою діяльності групи компаній. DroneUA прагне до енергетичної незалежності та можливості зменшувати викиди вуглецю шляхом оптимізації систем накопичення та генерації електроенергії. Формуючи екосистемні рішення із використання робототехніки в сільському господарстві України, компанія пропонує інструменти оптимізації витрат та скорочення викопного пального, зменшення витрат води, скорочення використання агрохімічних речовин та карбонового сліду.

Загальний ринковий ефект

  • У 2021 році Україна стала першою у світі за швидкістю впровадження дронів-обприскувачів у агровиробництво, а в 2022 році ринок дронів-обприскувачів України зберіг лідерські позиції, ставши №1 у Європі;
  • У 2022 році дронами-обприскувачами обробили 1,2 млн га, що на 20% більше, ніж 2021-го року; у 2023 році площа оброблених агродронами посівів зросла до 3,1 млн га;
  • За 2022 рік попит на рішення для персональної енергетичної безпеки від EcoFlow зріс у понад 10 разів, зайнявши більшу частину ринку;
  • У 2024 році бренд EcoFlow - це 62% ринку портативних енергонезалежних рішень, 130+ МВт*год розосереджених потужностей накопичення енергії, розподілених по всій країні та 100+тисяч українських енергонезалежних родин.

DroneUA пропонує близько 500 категорій продуктів, співпрацює з 15 іноземними вендорами та 30 країнами-партнерами. В Україні мережа партнерів DroneUA — це понад 1100+ партнерів, що своїми локаціями покривають територію практично усієї України:

  • 1 500+ локацій для дистрибуції електроніки;
  • 100+ локацій мережі DIY;
  • 35+ локацій мережі дистрибуції агрорішень.

 

Посилення продовольчої безпеки в сільському господарстві

Спільно з партнерами DroneUA веде свою діяльність, відповідно до концепції сталого розвитку сільського господарства. DroneUA працює для формування нової екосистеми аграрних технологій в Україні, де робототехніка буде доступною кожному українському фермеру, незалежно від розміру земельного банку або віддаленості від обласного центру.

Використання агродронів забезпечує скорочення ресурсів, посилення дбайливого підходу до природокористування, інноваційну розбудову регіонів і створення робочих місць.

За результатами 2021, 2022 та 2023 агросезонів загальна площа посівів, що оброблена агродронами в Україні становить 3,1 млн га (1 млн, 1,2 млн та 0,9 млн га відповідно).

Сумарно це дозволило отримати наступні результати:

  • площа оброблених посівів: 3,1 млн га;
  • скорочення використаного пального: 17,05 млн л;
  • скорочення викидів вуглецю: 43,4 тис. тонн;
  • додатково зібраного врожаю: 486,7 тис. тонн;
  • економія води: до 620 тис. тонн;
  • кількість робочих місць: до 1 тис.

 

Команда DroneUA регулярно проводить власні спеціалізовані аграрні конференції, лекції та семінари в навчальних закладах. Одним із важливих напрямків діяльності є тісна взаємодія з освітніми закладами.

 У 2022 році команда DroneUA спільно з міжнародним виробником сільськогосподарської робототехніки бренду XAG запустили новий освітньо-практичний проєкт на базі провідного агроуніверситету НУБіП України — «Академії Інновацій XAG». Проєкт спрямований на посилену підготовку спеціалістів прецизійного сільського господарства.

 

У 2023 році DroneUA здійснила поставку дронів-обприскувачів у Центри професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості (наразі поставлено 9 комплектів обладнання) і провела комплексне навчання для викладачів завдяки надання грантових коштів міжнародними організаціями.

Протягом сезону 2022 року DroneUA разом з USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) працювали над забезпеченням продовольчої безпеки в Україні та світі, а також відновленням економічної активності агровиробників та побудовою сильної й життєздатної ринкової системи.

Зокрема, в рамках співпраці було реалізовано Проєкт із популяризації послуг внесення ЗЗР і добрив за допомогою безпілотних і роботизованих технологій серед ММСП, що працюють у секторах вирощування та переробки овочів, фруктів, ягід і деяких видів зернових і олійних.

Проєкт було реалізовано у 15 регіонах України. У програмі взяли участь аграрії з Рівненської, Волинської, Київської, Тернопільської, Житомирської, Вінницької, Закарпатської, Черкаської, Чернігівської, Дніпропетровської, Полтавської, Львівської, Сумської, Хмельницької та Івано-Франківської областей.

 

У результаті за листопад 2021 – грудень 2022 року понад 90 агровиробників отримали послуги з внесення ЗЗР дронами. Загалом відбулося понад 100 внесень пестицидів і добрив на різних культурах: кукурудза, пшениця, соняшник, гречка, смородина, кавун, диня, пекінська капуста, броколі, цибуля, баклажан, томат, перець, лохина, суниця, яблуня.

У 2023 році DroneUA став частиною глобального проекту популяризації безпілотних технологій за ініціативи та підтримки FAO. В рамках якого Український досвід використання дронів в сільському господарстві був представлений як еталон досягнень. Експертиза України представлена на трьох міжнародних конференціях для аграріїв Грузії, Молдови, Узбекистану, Казахстану та України. Статті, експертні відео, та семінар - це все заслуга українських агровиробників, які навіть у складні часи залишаються відкритими до інновацій.

Посилення енергетичної безпеки та незалежності українців

ГК DroneUA активно працює над посиленням енергетичної незалежності Українців.

Сьогодні бренд EcoFlow – це близько 62% ринку портативних енергонезалежних рішень, 130+ мВт⋅год розосереджених енергетичних потужностей та 100+ тис. енергетично незалежних українських родин. Наразі Україна демонструє найшвидші темпи зростання та розбудови енергетичної автономності як приватного сектору, так і бізнесу. Попит на портативне живлення так і стаціонарні системи, що працюють на власній сонячній генерації зростають. І вже наступного року вітчизняний ринок продемонструє нові досягнення.

Можливість генерувати власну енергію - це не лише економічно вигідно, а й екологічно. Враховуючи прийняття Європою рішення про скорочення викидів CO2 до 0% до 2050 року, попит на екологічні технології зростатиме. Тому ціни також зростатимуть і впроваджувати технології енергонезалежності потрібно вже зараз.

Говорячи про відбудову України і її місце в Європейському Союзі, екосистема енергетично незалежних рішень, які DroneUA розвиває вже з понад 800 партнерами та інтеграторами, закладає міцну основу для енергетичної першості в ЄС.

Ще одним непересічним досягненням цього напрямку стало відкриття в Києві першого в світі Авторизованого офлайн-магазину EcoFlow. Не в Європі, не в Китаї чи США, а Україні. Відкриття магазину і розроблена концепція простору та представлення бренду, стала взірцем для єдиного брендового стилю офлайн- магазинів EcoFlow у світі.

 

Видобувна промисловість

У 2018 році DroneUA розпочала співпрацю з найбільшою швейцарською компанією на території України – Ferrexpo. У рамках проекту було виконано перше системне впровадження безпілотних технологій на гірничодобувному підприємстві України. Безпілотники забезпечили найбільш контрольоване, економічно вигідне та безпечне виконання запланованих вибухових робіт на кар’єрах.

Фахівці Ferrexpo спільно з DroneUA тестували нові методики виконання аерофотознімальних робіт у кар'єрах за допомогою дронів.

 

 

У 2021 році команда DroneUA провела масштабне тестування камери для сфери видобувної промисловості. Камеру з безпілотником випробували на одному з підприємств Юнігран – провідної національної гірничодобувної компанії з виробництва та реалізації гранітної продукції, будівельних матеріалів та вибухових речовин.

У рамках тестування пілоти DroneUA просканували 133 га території Малинського каменедробильного заводу, відтворивши фотографічний план місцевості на точній геодезичній основі.

 

Використання обладнання дозволило промоніторити важкодоступні місця на промисловому об’єкті, порахувати кількість готової продукції на складах та визначити об’єми гірничої маси видобутку. Також було досліджено стан робочих місць і транспорту та проінспектовано вантажі, які перевозяться залізницею. Наприкінці тестування камера відзняла процес масового вибуху. У результаті, фахівці DroneUA провели аналіз отриманих візуальних даних: побудова щільної хмари точок, моделі поверхні, карти висот та ортофотоплан.

Безпілотні технології

У 2018 році DroneUA почали першими в Україні використовувати дрони на сонячних батареях.

У світі такі технології використовуються такими компаніями як Google та Facebook. В Україні першими технологію почали використовувати DroneUA.

 

Літаки на сонячних батареях - це формат атмосферних супутників з використанням відновлюваних джерел енергії. У майбутньому дрони зможуть перебувати у повітрі необмежену кількість часу за рахунок своєї конструкції, що дозволяє йому виконувати тривалі польоти саме за рахунок того, що функціонал дрону та енергоефективного польоту поєднується з можливістю відновлення ресурсу батарей прямо у повітрі.

У 2021 році DroneUA виконали першу в Україні системну роботу з інспектування потужностей вітроелектростанцій.

 

Загальна потужність станцій відновлюваної енергетики, що були інспектовані, перевищила 100 МВт. Проведено обстеження з використанням дронів для подальшого технічного аналізу за допомогою інноваційних програмних продуктів.

DroneUA здійснили такий обліт першими в Україні. Усього пілотською службою компанії було оглянуто понад 20 станцій.

Соціальна відповідальність. Відбудова країни

У середині 2022 року група компаній DroneUA створила «Благодійний фонд «ДронЮА», що є важливим напрямком корпоративної соціальної відповідальності бізнесу і загалом ідеології DroneUA.

З першого дня боротьби за незалежність українського народу та територіальну цілісність, команда фонду працює 24/7. Спільно з іноземними партнерами було реалізовано низку волонтерських ініціатив. Пріоритетними напрямами є дитячі, медичні та освітні заклади, соціальне житло.

Національна місія «Благодійного фонду «ДронЮА» полягає в посиленні енергетичної безпеки українців: забезпечення резервним живленням соціальних об'єктів та формування енергетичної незалежності при відбудові України.

Напрямки діяльності:

  • Резервне живлення для соціальних установ:дитячі будинки, школи, дитячі садочки, спеціалізовані соціальні та реабілітаційні центри, медичні заклади, геріатричні пансіонати.
  • Енергетична відбудова України:ініціювання та підтримка проєктів з реконструкції та будування житлового фонду за підходами енергетичної автономії та безпеки.
  • Оснащення тимчасового житла системами енергетичної незалежності:модульні будинки, житлові та соціальні об’єкти для громад, що втратили домівку.
  • Формування енергетичної свідомості суспільства:просвітництво населення щодо енергетичної безпеки та посилення спеціалізованого міжнародного партнерства.

У травні 2023 року «Благодійний фонд «ДронЮА» підписав меморандум та став партнером масштабного соціального проєкту архітектурного бюро Слави Балбека – RE:Ukraine Housing, щоб забезпечити тимчасове житло для внутрішньо переміщених українців енергетичним обладнанням безперебійного живлення.

 

За 2022-2024 рр. фактичної роботи Благодійного Фонду “ДронЮА” надав допомогу:

  • 150+ портативних зарядних станцій передано на благодійність;
  • 3,5+ млн грн загальна вартість прямої технічної допомоги;
  • 30+ дитячих будинків та соціальних установ, що отримали допомогу;
  • 100+ кВт Загальна місткість переданих джерел резервного живлення.

Після трагедії на Каховській ГЕС силами БФ “ДронЮА” було надано допомогу у вигляді портативних зарядних станцій (10+шт) для підрозділів ДСНС, які вели рятувальні роботи та ліквідацію наслідків.

Глобалізація. Вихід на американський ринок

У червні 2022 року командою DroneUA на ринку України презентовано партнерський AgTech-стартап - онлайн-платформу FarmFleet, яка спочатку мала на меті систематизувати роботу швидкозростаючого ринку послуг дронів-обприскувачів в сільському господарстві. А також сприяти доступу фермерів до інноваційних ресурсоощадних технологій, які в умовах надскладного сезону були критично важливими. Адже використання дронів забезпечує скорочення витрат на пальне в середньому до 80%.

Після закінчення сезону 2022 засновники провели першу місію на ринку США, після чого було прийнято рішення масштабування за межі України. Експансія американського ринку стала синергією багаторічного досвіду та експертизи інтеграції дронів-обприскувачів та робототехніки в сільське господарство України. І сьогодні фактично стає візитною карточкою інноваційного агробізнесу України на ринку США. У червні 2023 року стартап залучив перші інвестиції в розмірі 550 000 дол. США, за оціночної вартості 3,7 млн дол. США, розпочав глобальну експансію американського ринку.

При цьому команда продовжувала роботу FarmFleet на українському ринку, посиливши роботу онлайн-платформи, власною сервісною командою в складі 8 бригад.

Протягом цього року було відкрито представництво, створено кілька юридичних осіб і налагоджено системну роботу команди. Основна місія - сприяти розвитку бізнесу та партнерських відносин між Україною і США, відкриваючи нові можливості та перспективи для обох сторін.

Наприкінці жовтня 2023 FarmFleet увійшов до складу національної стартап-делегації, та мав за честь представити Україну на найбільшій світовій виставці споживчої електроніки, технологій та інновацій - CES 2024 (Consumer Electronics Show 2024) у Лас-Вегасі (США). Торгова місія підтримується Мінцифрою, разом з Українським фондом стартапів та Українською асоціацією венчурного та приватного капіталу (UVCA), Програмою USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

Успішний вихід на американський ринок має важливі завдання: масштабування досвіду, набутого в Україні, і впровадження його в напрямках, які вже стали надзвичайно важливими і критичними - енергетична незалежність і продовольча безпека.

Співпраця між Україною та США сприяє залученню фінансування і стимулює розвиток українського бізнесу за рахунок доступу до глобальних фінансових ринків.

 

Сьогодні Україна є серцем інноваційних технологій, де народжуються найсміливіші ідеї, а професіонали в галузі інженерії гартуються вогнем. DroneUA робить усе для того, щоб допомогти цим напрямкам рости як в Україні, так і за її межами, співпрацюючи з компаніями, які становлять частину нашої екосистеми. Компанія продовжує масштабувати досвід, набутий в Україні, посилювати напрямки енергетичної незалежності і продовольчої безпеки, популяризувати українське обладнання та інновації на міжнародних ринках, створювати нові екосистеми, залучати фінансування для розвитку українського бізнесу.

Група компаній DroneUA дякує всім клієнтам, партнерам, друзям і колегам за ці 10 років і плідну співпрацю. Разом із тим компанія будує плани і впевнено рухається далі разом із вами - до інноваційного майбутнього та Перемоги України!

   

DroneUA – це міжнародний системний інтегратор безпілотних рішень та робототехніки.

На ринку України та Східної Європи група компаній DroneUA є найбільшим інтегратором, імпортером та дистриб'ютором провідних виробників дронів у світі та представляє технологічні рішення від брендів XAG, EcoFlow, Pix4D, Parrot, Chasing, DroneDeploy, AgroCares та інших.

У структурі групи компаній працюють власні інженерні, виробничі та сервісні підрозділи, відкрито центр обробки даних. Представлені DroneUA технологічні рішення використовуються більш ніж на 4 млн. га посівних площ України. Тільки за результатами агросезону 2021 року дронами-обприскувачами від DroneUA було оброблено понад 1 млн. га.
DroneUA входить до ТОП 3 найінноваційних бізнесів у сільськогосподарському секторі України за версією видання FORBES та ТОП 20 найінноваційних підприємств України.

Група компаній продовжує розширювати перелік технологічних брендів, представлених на ринку України, та веде активну діяльність у сільському господарстві, нафтогазовій промисловості, а також у сферах енергетики, геодезії та топографії.

Звязатися з нами